Vattentäta

När man hör reklamerna som kungör att en klocka är vattentät upp till 100 meter så kanske man funderar på vad man någonsin kommer att ha att göra på 100 meters djup i vattnet. Det är inte riktigt så man menar när man gör dessa olika bedömningar, utan det är mycket mer ordinärt än att producenterna räknar med att du tar dig en sväng då och då till botten av havet.

En klocka som Michael Kors är skyddad mot vatten är nämligen tryckprovad till tre eller fem atm, alltså atmosfäriskt tryck. Klockan tål då normalt vardagsbruk och lättare vattenstänk, men ska absolut inte användas om du simmar i vatten. De klockor som är provade på fem atm tål dock enstaka snabba tillfällen i vattnet. En vattentät klocka är istället tryckprovad på tio atm, och tål då dusch, bad och snorkling. Om du istället vet med dig om att du kommer att dyka djup eller bada bastu med klockan på dig så bör du ha en klocka som är tryckprovad till 20 atm.

En atm motsvarar 10 meter när det kommer till skalan, vilket då innebär att en klocka som är vattentät upp till 100 meter faktiskt endast tåls duschar, bad och snorkling, alltså inte ett vattendjup på 100 meter. Talet indikerar alltså inte hur djup du kan dyka utan istället vilket tryck som klockan tål. Problemet med det hela är att vattentätheten påverkas av det du utsätter den för och tvål, schampo och diskmedel är saker som kommer göra att klockan tål än mindre ju längre tiden går. Det bästa du helt enkelt kan göra är att undvika att ha klocka på dig överhuvudtaget när du är i kontakt med vatten.